Afhaalkast inrichten voor Recept Locatie

Bij de start van Recept Locatie is het een mooi moment om de logistiek van de apotheek goed in te richten. Een onderdeel daarvan is het inrichten van de afhaalkast. Het is belangrijk dat je voor de Recept Locatie implementatiedag de afhaalkast volledig hebt ingericht. De indeling is afhankelijk van welke kasten je gebruik maakt in de apotheek. In dit artikel wordt advies gegeven over de best practices voor de ladekast, vakjeskast en planken. 

Locaties in Recept Locatie

Bij Recept Locatie kan er gebruik worden gemaakt van locatie A t/m Z. Per locatie zijn vakken 001 t/m 999 beschikbaar. Daarnaast heb je uitbreidingsmogelijkheden voor locatie 0 t/m 9. Ook hierbij zijn per locatie de vakken 001 t/m 999 beschikbaar. Voor elke letter kan een apart bericht (incl. herinneringsberichten) worden ingesteld.

De ladekast

Een voorbeeld van een ladekast van voren gezien zie je in de onderstaande afbeelding. 

Een voorbeeld van een lade van het bovenaanzicht zie je in de onderstaande afbeelding. De lade is ingedeeld in 10 vakjes per zijde. Dit kunnen er ook meer of minder zijn. Plak het barcodelabel op de schotjes, zodat je daardoor makkelijk de grootte van de vakjes kan aanpassen. 

In een ladekast is het ook mogelijk om bakjes te plaatsen.

De vakjeskast

Een voorbeeld van een vakjeskast is te zien in de onderstaande afbeelding. Bij een vakjeskast wordt de voorkeur gegeven aan het horizontaal verder tellen op een letter, zodat je minder letters hoeft te gebruiken. Hierdoor kan je ook de afhaalkast makkelijker uitbreiden.

De barcodelabels kan je ook plakken in het bakje plakken.

De plankenkast

Een voorbeeld van een plankenkast zie je hieronder. In het voorbeeld is te zien dat er onderscheid wordt gemaakt tussen kleine en grote vakken. Zorg ervoor dat de pakjes altijd boven de barcodelabels blijven staan en niet kunnen verschuiven. Je kan hiervoor gebruik maken van schotjes met T-profielen of boekplankhouders. Je kan eventueel ook gebruik maken van bakjes. 


00- locaties

In plaats van A001 t/m A999 kan gebruik worden gemaakt van zogenaamde '00-locaties'. De functie hiervan is dat je een groep vakjes alleen een letter geeft. De koelkast-locatie is hier een goed voorbeeld van. Je gebruikt daarvoor locatie 'K00'. Op het moment dat je K00-barcode scant pakt Recept Locatie het eerst volgende vrije getal. Een 00-locatie kan je ook gebruiken voor recepten die besteld of in nazending zijn. 

Waar kan ik bakjes en/of tussenschotjes halen?

Bakjes en tussenschotjes kan je vinden in diverse bouwmarkten. Of via de onderstaande websites:

Hoe kan ik de locatielabels uitprinten?

Voor het uitprinten van de locatielabels volg de stappen uit dit artikel.